Dieta

Napsal
Sdílet článek

Jsme právě po obědě. Žádné lukulské hody. Žádná specialita z padesáti ingrediencí, pečlivě a přesně na gram, podle receptu, odvážených. Já podle kuchařských knih, receptů (zaručeně osvědčených a vyzkoušených) nevařím.

Vařím z toho co je po ruce, stejně tak i píšu o věcech a událostech, myšlenkách, názorech, co mám ruce. Ono totiž po ruce je pořád něco. V lednici i v životě kolem, nebo hodně blízko nás.

Jenže co když někdo chce nebo musí, při stravování, držet dietu? Víc je těch kteří chtějí. A více žen. Dieta začíná důkladným výběrem – co se bude vařit, z čeho – nakoupit , a pak vaření. Většinou i vaření dvoje. Nejprve pro zbytek rodiny až pak pro sebe – dietáře. Jídlo připravené pro ten zbytek rodiny vždy krásně voní, má šmak.

Když kuchařinka, která drží dietu, vaří to šmakovací , nesmí ani ochutnat – ani ždibíček a když zbytek rodiny s chutí papá, ona kouká (a naprázdno polyká) jakou dobrotu jim připravila, jak mají mastné brady a dají si s radostí nášup. Po obědě si, ti už báječně napapaní, pohladí pupindu a jdou se zvodorovnit.

Kuchařinka po nich sklidí a teprve potom připravuje dietní oběd pro sebe. Hotové (zdravé a dietní) jídlo manžel okoukne, nasaje nosem jak to voní (nevoní) a řekne: „Opravdu budeš tohle jíst?“ A má další podobné povzbuzující poznámky.

Žena , unavena z dvojího vaření, usedá sama u stolu nad talířem něčeho, čemu se říká dietní jídlo, a čeká kdy jí to začne chutnat. Jedno sousto – nic. Druhé a další sousto – zase nic. Má to být zdravé , lehké, dietní. Možná ano. Má to i chutnat. Nechutná. Má být syta. Není.

Další dva dny to zkusí znovu , přece to jen tak nevzdá. Jenže je to jako včera, předevčírem. Ne, nebude čekat a doufat, že další den to bude jiné. Prostě to balí, vaří to co před svojí dietou a jedno jídlo pro celou rodinu.

Všichni už následující den sedí společně u stolu, u stejného a dobrého, jídla. Dietářka muže mít malinké výčitky a pomyslet si, že

P. S. … to třeba příště vydrží..

MAJKA DUBOVÁ

Dieta
4.5 (90%) 2 vote[s]
(Visited 46 times, 1 visits today)
Sdílet článek

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *