Francouzské brambory

Napsal
Sdílet článek

Následujících pár vět je určeno možná více pro ženy, protože se týkají kuchyně a přímo vaření. I když, a v poslední době je v TV i velmi mnoho pořadů o vaření , se angažuje, v dříve této téměř ženské záležitosti, mnoho mužů. A v některých domácnostech , snad chtějí nebo musí, se motají u plotny výhradně muži.

Kuchyň byla doménou mojí babičky, mamky (i když můj táta při vaření mamce rád a často „prdelkoval“). A já okoukala, naučila se a hlavně pochopila mámino „ono je umění udělat z prdu kuličku“. Ne, není to nic sprostého, ale prostého. Vařit z toho na co máš a co zrovna máš. A moje mamka to uměla, stejně jako moje babička. Vždy uvařila dobrotu. Ano, dalo to víc přemýšlení a práce. A toto umí, když je třeba, i naše děti.

Jistě každá hospodyňka ví jak připravit francouzské brambory. Jednoduché a dobré jídlo. A navíc eintopf do trouby a pak voňavé, a tak akorát křupavé, z trouby. Už z názvu francouzské brambory je zřejmé, že hlavní surovinou jsou brambory. Podporuji české zemědělce a kupuji brambory české. Ovšem české brambory nemají ve všech obchodech.

Žasnu nad tím nejen já – proč řidnou řady našich zemědělců pěstujících i brambory. Mizí i pole vonící zemí když se brambory vyorávají – sklízí. Místo toho se už mnoho let pole ožluťují řepkou. Ano, naše země dostává každoročně silnou žloutenku. Nerozumím tomu! Také nemusím všemu rozumět, že?

Když jsem si naposledy donesla z obchodu české (země původu Česko) brambory (kilo za 28 korun), zbylo mi z toho kilogramu po oškrábání a vykrájení černých oček a fleků tak akorát na dvě normální porce.

Takže dnes koupím brambory jiné, už na pohled hezčí. Cena stejná. Dobře se škrábaly, čisté, bezvadné – mnohem méně odpadu. Mnohem méně! Byly to brambory – dovoz z Francie.

Manžel k obědu očekává francouzské brambory (ráno jsem mu řekla co bude k obědu). Ale já měním plán, což dělám často, ale dneska mu připravím k obědu i tak trochu šprým. Uvařím ty krásné brambory,. Špenát je za chviličku a už je ve vaječné palačince – ovšem toto schovám na chviličku pod pokličku, aby to neviděl.

Na talíř sobě i jemu nandám jen ty krásně žluté brambory a já (filuta) říkám tak dobrou chuť.

„Říkala jsi, že budou francouzské brambory“ diví se manžel.

„Ale jo, vždyť máme na talířích francouzské brambory“. A ukážu mu etiketu ze síťky od brambor.

No to je jasné, že jsme se tomu zasmáli a já hned talíře doplnila špenátovou omeletou.

Bylo to dobré, jako vždy, ale ty francouzské brambory dnes k obědu nebyly.

P. S. A nebo ano?

A ještě pod P. S. dodávám

– Včely prý mají rády řepku (a pan Babiš rozumí i včelkám, což je dobře, neboť takový premiér, který rozumí všemu, je k nezaplacení).

Milé pilné včelky! Máte u nás papání dost, prosím, prosím, nechte nám víc prostoru pro naše brambory!!!

MAJKA DUBOVÁ

Francouzské brambory
5 (100%) 2 vote[s]
(Visited 112 times, 1 visits today)
Sdílet článek

2 komentáře

  1. Taky by mne zajímalo jak se to v Česku dělá,že naše brambory jsou tak hnusné…Ta bolšána se pro ně muselo chodit s bandaskou,aby cestou domů neprokapaly síťovkou na chodník…Dneska sice už netečou,ale zase mají pod zdánlivě normálním povrchem hnusné černé fleky.
    Před francouzskými bramborami dám raději přednost šunknfleklím…Suroviny podobné,cena výhodnější,brambory pá,pá 😧

  2. Jo,a když se do těch šunknflekí zamíchá hrst spařených nasekaných kopřiv (klidně i dvě), tak se do té krmě naperou i nějaká ta céčka…Vypadá to tak trochu jako velikonoční nádivka,ale vůbec to není špatné!
    Baštěj to i děti,které jinak před špenátem padají hrůzou pod stůl.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *