Místo vepřového řízku smažení mouční červi či lidské stehýnko?

Napsal
Sdílet článek

Evropská unie bude brzy považovat kobylky, moučné červy, sarančata či cvrčky za bezpečné pro lidskou spotřebu. „Hmyzí průmysl“ očekává, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin oznámí rozhodnutí, které by do letošního podzimu povolilo prodej brouků jako „nových potravin“. Rozhodnutí by umožnilo masovou výrobu takových potravin na celém kontinentu, uvádí Guardian. Christophe Derrien, šéf mezinárodní platformy Insects for Food and Feed, řekl londýnskému listu: „V příštích týdnech máme velkou šanci dostat zelenou. Počítáme s tím, že toto povolení bude průlomem do sektoru, takže jej již netrpělivě očekáváme.”

Toto odvětví bylo údajně potlačeno v důsledku toho, že nebylo schváleno v celé EU. Nizozemsko, Dánsko, Finsko, Spojené království a Belgie přijaly laxní přístup k zákonu z roku 1997 schválenému EU, který požadoval, aby potravinářské výrobky, které nebyly v minulosti konzumovány jako potraviny, byly klasifikovány jako „nové potraviny“. Nový zákon přitom vyústil v to, že země jako Itálie, Španělsko či Francie zakázaly prodej brouků jako potravin. A to navzdory faktu, že aktivisté z řad krajně levicových klimaalarmistů již delší dobu prosazují různé proteinové náhražky stravy na bázi masa zvířat, trend se v Evropě ještě nechytil a nestal se rozšířeným.

Kromě pojídání brouků patří mezi další bláznivé nápady navržené šílenými klimatickými aktivisty, také konzumace lidského masa jako další alternativy z těch, které by planetu údajně zachránily před globálním oteplováním. To podle nich do značné míry způsobuje právě konzumace masa, všichni jistě znáte jejich teorie o “prdění” hovězího skotu, které má způsobit zánik naší planety.

Švédský profesor Magnus Söderlund už vloni naznačil, že bychom všichni měli přehodnotit naše současné výhrady proti kanibalismu a začít jíst lidské maso, abychom zachránili planetu před klimatickými změnami. Tuto vizi nedávno přednesl na potravinovém veletrhu Gastrosummit ve Stockholmu, kde se hlavní téma točilo okolo „jídla budoucnosti“.

Podle Söderlunda, profesora marketingu a vedoucího Centra spotřebitelského marketingu na stockholmské ekonomické škole, je jedním ze způsobů, jak omezit výrobu skleníkových plynů to, že všichni přejdeme na lidské maso.  Söderlund tvrdí, že primární překážkou návrhu je tabu kolem konzumace mrtvých lidí. Také připouští, že většina jedinců je „mírně konzervativní“, pokud jde o konzumaci potravin, na které nejsou zvyklí, třeba lidského masa.

Konzumace hmyzu je tedy asi jen prvním stupněm postupných nucených změn stravování člověka. Jakmile si většina lidí na tyto změny zvykne (ostatně, v Asii či Africe není konzumace hmyzu ničím neobvyklým), salámovou metodou začnou lidem vnucovat i konzumaci lidského masa. Lze předpokládat, že se nejprve velmi výrazně zdraží hovězí, vepřové i drůbeží maso, které bude stále více nedostupné. Na druhou stranu budou supermarkety plné různých hmyzích “pochoutek” a namísto chovů krav, prasat či drůbeže se budou rozšiřovat broučí farmy.

Téma konzumace lidského masa, nyní nadnesené spíš okrajově, pak bude nastolováno stále častěji. A jednoho dne dojdeme k tomu, že si budete moci v supermarketu běžně koupit třeba lidské stehno či ruku nebo v restauraci si dát lidský steak s cvrččí oblohou.

Kam až zajde další a další porušování morálních tabu? Budou nakonec existovat i lidská jatka, kde se budou porážet speciálně odchované lidské klony??

 

(Visited 109 times, 1 visits today)
Sdílet článek

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *